9 Ocak 2012 Pazartesi

MAHMUT ÇETİN

yazar


www.biyografi.net editörü



1 Ocak 1963 tarihinde Ankara’da doğdu. Reşat Bey İlkokulu, Sokullu Mehmet Paşa Ortaokulu, Atatürk Lisesi ve Adapazarı Akyazı Lisesi'nde okudu. Erzurum A.Ü. Fen ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1986). Mezuniyet tezi Yahya Kemal’in Eski Şiirin Rüzgarıyla adlı eserinin indeks-sözlük’ü. TRT Yardımcı Prodüktörlük Kursu’na katıldı. Tuzla Piyade Okulu'nu bitirdi. Aydın'ın Söke ilçesinde yedeksubay olarak askerlik yaptı.

1989 yılında İstanbul’a geldi. Çeşitli gazete, dergi ve televizyon kuruluşlarında çalıştı. TGRT'de Portreler ve TV5'te Kitabiyat programlarını yaptı.

1996 yılında Edille Yayınları'nı kurdu. 2000 yılında www.biyografi.net internet sitesinin yayınını başlattı. Aynı yıl, yayınevi ismini Biyografi Net olarak değiştirdi. Yazdığı kitaplar içinde Boğaz'daki Aşiret kitabı öne çıktı. Boğaz'daki Aşiret, sosyolojik bir terim haline geldi.

Nilüfer Edebiyat, Yeni Hafta, Kültür Dünyası, Tarih ve Düşünce, Okumuş Adam, Platform, Yarın, Türk Yurdu ve Biyografi Analiz dergilerinde yazdı. 1995 yılında Beyan ve 2003 yılında Biyografi Analiz dergilerini çıkardı.

Uluslararası Eminönü Sempozyumu, Uluslararası Göç Sempozyumu ve 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nda danışmanlık yaptı. Şehir kültürü üstüne araştırmalar yaptı. Eminönü Sözlüğü kitabını yazdı. Bu çalışmanın genişletilmiş hali olan Dersaadet / Tarihi Yarımada kitabı üzerinde çalışıyor.

www.biyografi.net ve www.biyografianaliz.net internet siteleriyle biyografi merkezli bir yayıncılık yapıyor. Kitap ve internet yayıncılığını sürdürüyor. Halen Biyografi Net yayınevinin editörlüğünü yapıyor. Gülay Kezban Çetin ile evli. Mustafa Çağrı Çetin ve Fatmagül Selcen Çetin'in babası.

ESERLERİ:
İslam Sanatı’nın Yeniden Teşekkülü, Aydın Yabancılaşması, Hünkar Hacı Bektaş Veli (roman), Bebek ile Mücahit (destan-şiir), Boğaz’daki Aşiret, Hırka (roman), Radyo İçin Üç Oyun, Perinçek ve Aydınlık Hareketi, X İlişkiler, Kart Kurt Sesleri, Teyze ile Prenses, Çalıntı Polemikleri, Genetik İhanet, Çinli Hoca'nın Torunu Ecevit, Eminönü Sözlüğü.

”Genetik İhanet” çıktı

”Genetik İhanet” çıktı
Kemal Derviş gerçekte kim?

2001 ekonomik krizi patladığında ABD’den “ithal” edilen “kurtarıcı” Kemal Derviş’in soyağacını anlatan kitap çıktı.

Araştırmacı – yazar Mahmut Çetin’in arşivleri tarayıp, büyük emek sarfederek hazırladığı eserde, madalyonun görünen yüzünün gerçekleri ne kadar yansıttığı irdeleniyor.

“Tepedelenli Ali Paşa ve Halil Hamit Paşa'dan Kemal Derviş'e Dededen Toruna Genetik İhanet!”

Birisi bağımsız devlet kurma sevdasında, diğeri yabancılarla işbirliği yaparak padişahı devirme sevdasında iki dedenin torunudur Kemal Derviş… Bir dönem emperyalizmin genel valisi gibi hareket eden Devlet Eski Bakanı Kemal Derviş, bu kitabın temel olgusu… Kamuoyu Kemal Derviş'i sadece iktisatçı olarak tanıyor… Yeni çıkan bu kitap ise, Kemal Derviş'in köken ilişkilerini gün yüzüne çıkarıyor. “Dededen Toruna Genetik İhanet”te sanılanın aksine, insan davranışının etnik kökenle bir bağı olmadığı, davranışların zihniyetle alakalı bir durum olduğu dolaylı olarak ele alınıyor.
“Dededen Toruna Genetik İhanet,” Mahmut Çetin'in “Boğaz'daki Aşiret” kitabıyla başlayan aile tarihi araştırmaları zincirinin bir parçası… Bu çalışma, Osmanlı'dan günümüze uzanan bürokrasi klanından birbirine akraba iki ailenin tarihini, Kemal Derviş özelinde anlatıyor. Kemal Derviş yönetiminde emperyalizmin emrinde yürürlüğe konulan ekonomik politikaların Türkiye'yi kaosa götürdüğü ise kitapta yer alan bir başka öngörü…

Kitabın ikinci bölümünü oluşturan “Kaos ve Perestroika”da Mahmut Çetin, küresel dayatmacı oligarkların kirli programlarına karşı, yerli düşüncenin yeni bir derleniş programının da alt yapısını sunuyor.

http://www.turkiyepost.com